top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Yıldız

Haute Couture Nedir?

Houte Couture kelimesi dilimize Fransızca’dan girmiştir. Türkçe okunuşu “otkutür” olarak telafuz edilir. Türkçe çevirisi “yüksek dikiş” olarak geçmektedir. Uygulama şekli olarak da yüksek dikiş ve kendine haz dikim teknikleri içeren bir tekniktir. Tekniğin dışında kişiye özel ve eşsiz olarak tasarlanan günlük kıyafetler, abiye elbiseler, gece kıyafetleri hatta gelinlik dikimini belirtmek için kullanılır.


Haute Couture’un çıkışı Rose Bertin ile 1700’lü yıllarda olmuştur. Kendisi aynı zamanda Fransa kraliçesi Marie Antoinette’nin moda tasarımcısıdır. Haute Couture kavramı Rose Bertin’in Marie Antoinette’ye özel ve başka kimsede olmayan kıyafetler dikmesi sonucu ortaya çıkmıştır.


Haute Couture kelimesinin yayılmasını sağlayan kişi ise İngiliz terzi Charles Frederic Worth’dür. Charles Frederic Worth’ün moda dünyasında Haute Couture’ ün babası olarak olarak neden anıldığını buradan okuyabilirsiniz.


Haute Couture Tavus Kuşu Elbise
Lady Curzon'un Tavus Kuşu Elbisesi

Bu terim 1945’de Fransa tarafından moda terimi olarak koruma altına alındı. Ve günümüzde kişiye özel ısmarlama kıyafetler için kullanılıyor. Ancak günümüzde tüm dünyada sadece 4000 Haute Couture müşterisi kaldığı tahmin ediliyor.


Bu noktada önemli olan her kişiye özel elbisenin Haute Couture olmayacağıdır. Haute Couture tasarımlar için “Chambre Syndicale de la Haute Couture" yani Haute Couture” sendikasına üye olması gerekiyor. Atölyeye üye olmak ise kolay değil. Mesela her tasarım özenle dikilmeli ve iğneden ipliğe kadar kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Çalışanların sayısından, saatlik ücretlerine hatta atölye dekorasyonuna kadar kuralları vardır. Atölyeler her yıl defile başına en az 35-40 parçadan oluşan 2 koleksiyon hazırlamakla yükümlüdür. Tüm kıyafetler yüzlerce saatlik uğraşlar sonucu yalnızca elle dikilmektedir.


Haute Couture Derneği Binası
Chambre Syndicale de la Haute Couture

Aynı zamanda sendikaya üye olmak için hem günlük hem de abiye kıyafet üretilmesi gerekli. İşte Chambre Syndicale de la Haute Couture’ e üye olan bazı markalar:


  • Alexander Mcquenn

  • Balmain

  • Burc Akyol

  • Hermes

  • Miu Miu



Haute Couture Dikiş Teknikleri Nelerdir?


Haute Couture’ ün özel dikiş tekniklerinden oluştuğundan bahsetmiştik. Daha yakından göz atalım.


Haute Couture kıyafetler sanat eseri değerinde parçalardır. Eşi benzeri olmayan bu kıyafetler el emeği ile dikildiği için bu kadar değerlidir. El emeği ile özenle dikilen bu kıyafetler diken kişinin imzasını taşıyan desenler, işlemeler ve değerli taşlar içerebilir.

Kısaca Haute Couture dikiş teknikleri kişiye özeldir, uygulanırken herhangi bir makineye yer verilmez. Bu yüzden bu tasarım elbiseler sanat eseri niteliğindedir.



Haute Couture Elbise Nasıl Yapılır?


Haute Couture kıyafetler için bir tasarımcı ile çalışmanız gerekir. İstediğiniz nitelikteki elbiseyi tasarımcıya aktararak size özel bir tasarım yapmasını istersiniz. Hayalinize uygun kimsede olmayan bir elbise tasarlanır. Elbise üzerinde revizeler yapılarak hayalinize uygun olması sağlanır.

Ölçüleriniz alınır ve düzenli aralıklarla prova yapılarak bedeninize uygun hayalinizdeki elbise dikilir. Bu dikim süreci haftalar hatta bazen aylarca sürebilir. Zahmetli ve sabır gerektiren bir dikim sürecidir. Böylece Haute Couture elbise nasıl yapılır ve nasıl dikilir öğrendik. Bizim Haute Couture elbiselerimizde buradan ulaşabilirsiniz.


43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page