top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Yıldız

İstanbul'un İlk Moda Evi: Botter Apartmanı


Botter Apartmanı İstiklal Caddesi'nde yürürken hepimizin gözüne takılmıştır. Uzun seneler demir iskeleleri ile gözümüze çarpan yapı 2023 senesinde İBB Miras kapsamında yenilendi. 15 Nisan 2023'te "Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi" adıyla Melike Bayık küratörlüğünde “Düşler, Hakikatler" sergisiyle yeniden açıldı. Artık güzelliği ve tarihi ile İstiklal Caddesi'nde önünden geçenleri selamlıyor.


Botter Apartmanı Beyoğlu’nda Asmalı Mescit Mahallesi'nde bulunan tarihi bir miras bizlere. Bugünkü İsveç Konsolosluğu binasının yanında 1900'lerde inşa edilmiştir. II. Abdülhamid, Hollandalı sarayın terzisi ve modacısı Jean Botter'e verdiği değeri göstermek üzere ünlü mimar Raimondo D'Aronco'ya inşa ettirmiştir. İstanbul'da hem iş yeri hem de ofis olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ilk binadır.


Dış cephesindeki yaprak ve çiçek motifleri, insan başı figürleri ile dikkat çeken Botter Moda Evi, İstanbul'da inşa edilen Art Nouveau tarzına sahip ilk bina olup mimari bir öneme de sahiptir. Ayrıca inşa edilirken çelik konstrüksiyon kullanılan ilk apartman olup, Pera Palas Oteli’nden sonra asansöre sahip ikinci yapıdır. Botter Apartmanı'nın caddeye açılan katı “Botter Moda Evi” olarak Türkiye'nin ilk moda evidir. Tescilli olarak birinci derece korunması gereken kültür varlığıdır.


Gece Işıklandırmalı Botter Apartmanı
Botter Apartmanı


Botter Apartmanı'nın Geçmişi ve Mimarisi

Bodrum katıyla beraber yedi katlı bir binadır. Jean Botter’in çizgisini ve tasarımlarını çok beğendiği için II. Abdülhamid tarafından modacısına verdiği değeri göstermek üzere ünlü mimar Raimondo D'Aronco'ya yaptırılmıştır. Tasarımı sayesinde bina aile üyeleri için ev ve Jean Botter içinse bir moda evidir.


Bodrum kat depo, yüksek tavanlı giriş kat mağaza, birinci kat atölye ve diğer katlar da ev olarak kullanılmıştır.


Asmalı Mescit'in en ihtişamlı binalarından olan Botter Apartman'ı aynı zamanda Lebon ve Markiz Pastaneleri'ne yakın olmasıyla bir merkez haline geldi. İstanbul’un zenginlerine Avrupa modası Casa Botter’de yapılan defileler ile tanıtılırdı.


Paris’e gezmeyen giden genç oğullarının vefadı ile sarsılan aile Paris’e göç ederek binayı Donanma Nazırı kaptan-ı derya Osman Paşa’nın oğlu Mahmut Nedim Efendi’ye satmıştır. Nedim Bey 1939’da hayatını kaybedince eşi Zeynep Ovyar alt katları çeşitli kuruluşlara ofis olarak kiraladı. Dönemin şairi Ferit Edgü üçüncü katı kiralayıp reklam ajansı ve daha sonrasında konut olarak kullanmıştır.


Zeynep Hanım'ın vefadından sonra binaya Hazine el koymuştur. 2007'de ise Zeynep Hanım’ın yeğenleri Botter Aparmanı’nı Hazine’den devraldılar. Aradan geçen bu hukuk sürecinde bina bakımsız kaldı. Günümüzde ise sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Pazartesi hariç 10:00-19:00 saatleri arasında binayı ziyaret edip tarihe eşlik edebilirsiniz. Botter Apartmanı’na uğradığınızda Asmalı Mescit’te bulunan Mustafa Dikici Moda Evi’mize de uğramayı unutmayın.

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page