top of page
Yazarın fotoğrafıMustafa Dikici

Modanın Asi Çocuğu: Lee Alexander McQueen

Ünlü moda tasarımcısı Lee Alexander McQueen 17 Mart 1969'da doğmuştur. İngiliz asıllı tasarımcı, taksici babanın ve öğretmen annenin en küçük ve altıncı çocuğuydu. Daha genç yaştayken ablalarına elbiseler tasarlayarak moda tasarımcısı olmaya karar verdi.


Alexander McQueen
Alexander McQueen

16 yaşındayken Savile Row’daki Gieves&Hawkes firmasında stajyer olarak çalışmaya başladı.

Burada İngiliz Kraliyet ailesi başta olmak üzere birçok tanınmış insana kıyafet tasarladı. Staj tecrübesi sayesinde bir takım elbisenin nasıl dikildiğini, kalıbın müşterinin bedenine uyumlu olarak nasıl çıkarılacağı ve en ince terzilik detaylarını öğrendi.


Sonrasında Central Saint Martins College of Art and Design'da moda eğitimi aldı. 1994 senesinde yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Zaten iyi bir portfolyoya sahip olan McQueen’in mezuniyetinde ise güzel bir hikaye var. Tasarladığı koleksiyonun hepsini ünlü moda editörü Isabella Blow satın aldı. İkilinin yıllar sürecek dostluğu da bu şekilde başlamış oldu.


1995 yılında “Highland Rape” defilesi ile asi punk ruhunu sergileyerek ününe ün kattı. Bu koleksiyon Alexander McQueen’in en otobiyografik koleksiyonlarından birisidir. Çoğu parçada McQueen ailesinin dantelleri, ekoseleri ve örgülerinden izler yer alıyor. Bunun yanında podyum showları da bir o kadar dikkat çekici. Her model çok farklı giyiniyordu. Yüzlerinde endişe, korku, sırıtış veya sert ifadeler yer alıyor. Bazıları sert bir askeri yürüyüşü taklit ediyor bazıları birbilerine çarparak ilerliyorlardı. Yüksek sesli ve tutarsız müzik, zil sesleri ve gök gürültüsü ortama eşlik ederken modellerin sahneye biri giriyor biri çıkıyor. McQueen bu ilk moda şovlarından sonra "l’enfant terrible" (kötü çocuk) ve" the hooligan of English fashion" (İngiliz modasının holiganı) gibi isimlerle anılmaya başlandı. 


"Highland Rape" Defilesinden Bir Elbise
"Highland Rape" Defilesinden Bir Elbise

"Highland Rape" kamuoyu tarafından eleştirilere maruz kalsa da Alexander McQueen'i moda dünyasında öne çıkararak Fransız moda devi Givenchy’de kreatif direktör olmasının yollarını açtı. 2001’de Givenchy ile olan bağlarını “yaratıcılığını sınırlandığını” söyleyerek koparttı. Daha Givenchy ile olan anlaşması bitmeden kendi moda evini %51 hisse ile Gucci’ye satmıştı. Böylelikle bilinirliğini daha da arttırdı.


2007'nin sonlarına doğru Londra, New York, Los Angeles gibi şehirlerde butiklerini açtı. Nicole Kidman, Rihanna, Lady Gaga gibi bir çok yıldızı da giydirdi.


Alexander McQueen 11 Şubat 2010 tarihinde “Köpeklerime iyi bakın. Sizi seviyorum, özür dilerim. Lee” yazan notuyla intihar ederek tüm dünyayı sarstı. 41 yaşında vefat eden ünlü tasarımcının uyuşturucu, depresyon ve anksiyeteye bağlı olduğu iddia edilen intiharı annesinin vefatından 9 gün sonra gerçekleşmiştir.


Alexander McQueen
Alexander McQueen

McQueen'in hikayesi ihtiraslarının hüzünlü bir vedaya yenik düşmesiyle son bulsa da adından hala sıkça söz ediliyor. Modanın asi çocuğu olarak karanlık ve dramatik tarzıyla hafızalarda hep kalacak.

19 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page